Koronavírus: Británia začne od pondelka s postupným uvoľňovaním obmedzení

29.05.2020 Celý región

Londýn 29. mája (TASR) - Britský premiér Boris Johnson vo štvrtok oznámil, že v rámci postupného uvoľňovania obmedzení zavedených v snahe zastaviť šírenie nového koronavírusu sa začnú v krajine od budúceho týždňa znovu otvárať niektoré školy a obchody. Informovali o tom agentúry AFP a AP.

Johnson na tlačovom brífingu uviedol, že od pondelka sa v Anglicku otvoria školy pre mladších školákov a od 15. júna niektoré školy pre starších študentov.

Obyvatelia v Anglicku sa od pondelka budú môcť na verejných miestach združovať v maximálne šesťčlenných skupinách a v Škótsku až v osemčlenných skupinách.

Od 15. júna sa budú môcť otvoriť všetky obchody.

Premiér však trval na tom, aby všetci naďalej dodržiavali fyzický odstup a používali zdravý rozum.

V Británii momentálne evidujú takmer 270.000 prípadov nákazy koronavírusom. Ochoreniu COVID-19, ktoré koronavírus spôsobuje, tam dosiaľ podľahlo 37.837 osôb.
 
 

V USA pribudlo 1297 úmrtí na COVID-19

Washington 29. mája (TASR) - Spojené štáty zaznamenali za posledných 24 hodín ďalších 1297 úmrtí na ochorenie COVID-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus. Ochorenie si tak v USA vyžiadalo celkovo prinajmenšom 101.573 obetí na životoch.

Vyplýva to z údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa, aktualizovaných v piatok o 02.30 h SELČ, o ktorých informovala agentúra AFP.

V Spojených štátoch zároveň dosiaľ - podľa tejto prestížnej univerzity sídliacej v meste Baltimore - zaznamenali celkovo 1.720.613 prípadov infekcie novým koronavírusom.

USA tak naďalej zostávajú krajinou, ktorú pandémia koronavírusu zasiahla najhoršie, pričom evidujú najvyšší počet úmrtí i potvrdených prípadov infekcie.
 
 
 

Španielsko uvoľní ďalšie obmedzenia, otvoria sa kiná aj bazény

Madrid 29. mája (TASR) - Španielska vláda vo štvrtok informovala, že od pondelka uvoľní ďalšie obmedzenia zavedené v dôsledku pandémie koronavírusu a až 70 percentám občanov umožní od tohto dátumu opätovne navštevovať reštaurácie, plavecké bazény aj nákupné centrá.

"Údaje sa vyvíjajú veľmi dobre," uviedol na tlačovej konferencii koordinátor ministerstva zdravotníctva pre boj s koronavírusom Fernando Simón, ktorého citovala agentúra AFP.

Španielsko vo štvrtok hlásilo v rámci denného prírastku - za posledných 24 hodín - len 182 nových prípadov nákazy koronavírusom a 38 úmrtí na ochorenie COVID-19, ktoré tento vírus spôsobuje. Celkovo už v tejto krajine zaznamenali 27.119 úmrtí a 237.906 prípadov nákazy.

Španielsko zaviedlo v reakcii na šírenie koronavírusu ešte v marci prísne obmedzenia pohybu. Od 11. mája však začalo s ich postupným uvoľňovaním, ktoré by malo - vo fázach - pokračovať až do konca júna. Od pondelka tak krajina vstúpi do druhej fázy uvoľňovania opatrení, informuje AFP.

Táto fáza sa bude týkať celej Andalúzie i regiónu Valencia, taktiež veľkej časti Katalánska aj Baleárskych i Kanárskych ostrovov, oznámilo ministerstvo zdravotníctva. Uvoľnenie opatrení celkovo pocíti približne 70 percent populácie.

Na zmienenom území bude umožnené otvoriť pre verejnosť plavecké bazény s obmedzeným počtom návštevníkov a tiež sprístupniť pláže, na ktorých však budú musieť ľudia dodržiavať prinajmenšom dvojmetrové rozstupy. Otvoria sa aj kiná, divadlá a obdobné inštitúcie, prijímať však budú môcť len tretinu zo svojej maximálnej kapacity návštevníkov. Znovu sa budú môcť otvoriť - avšak s limitovaným počtom zákazníkov - aj nákupné centrá a tiež vnútorné priestory reštaurácií.

Pre zhruba tretinu obyvateľov vrátane ľudí žijúcich v dvoch koronavírusom najviac zasiahnutých oblastiach, a síce vo veľkomestách Madrid a Barcelona však aj naďalej zostane platiť len prvá fáza, a to miernejšie uvoľnenie obmedzení.

V Španielsku sa v stredu začal desaťdňový štátny smútok za obete koronavírusu. Ide o vôbec najdlhší štátny smútok od návratu Španielska k demokracii v druhej polovici 70. rokov.
 
 
 

Brazília zaznamenala rekordný prírastok prípadov nákazy

Rio de Janeiro 29. mája (TASR)- Brazília zaznamenala za posledných 24 hodín doposiaľ najvyšší denný nárast prípadov ochorenia COVID-19, vyše 26.000. V piatok o tom informovala agentúra AFP.

Za posledný deň podľa údajov brazílskeho ministerstva zdravotníctva pribudlo 26.417 infikovaných a 1156 úmrtí, čo je tretí najvyšší denný prírastok úmrtí od vypuknutia pandémie v krajine.

Doposiaľ sa v Brazílii novým koronavírusom nakazilo 438.238 ľudí a 26.754 mu podľahlo. Brazília tak má šiesty najvyšší počet potvrdených úmrtí na svete.

Niektorí odborníci sa však domnievajú, že skutočná miera rozšírenia vírusu by mohla byť až 15-krát vyššia, pretože v Brazílii nedošlo k rozsiahlemu testovaniu obyvateľstva.

Koronavírusovú pandémiu v Brazílii sprevádzajú aj nezhody medzi guvernérmi niektorých brazílskych štátov, ktorí sa odmietajú riadiť pokynmi prezidenta Jaira Bolsonara. Ten na nich vyvíja nátlak a snaží sa o čo najrýchlejší reštart ekonomiky.

Väčšinu prípadov nákazy v Brazílii zaznamenali v štáte Sao Paulo a postihnuté sú i štáty Rio de Janeiro, Ceará, Pernambuco a Amazonas.
 
 

Počet úmrtí na koronavírus v Maďarsku stúpa, zomrelo ďalších 8 ľudí

Budapešť 29. mája (TASR) - Po poklese počtu obetí ochorenia COVID-19 v Maďarsku opäť zaznamenali mierne zvýšenie počtu úmrtí. Za uplynulých 24 hodín zomrelo osem pacientov s chronickými ochoreniami a potvrdili 25 nových prípadov nákazy novým druhom koronavírusu.

Z údajov krízového štábu zverejnených v piatok na stránke koronavirus.gov.hu vyplýva, že celkový počet obetí stúpol na 517 a infikovaných na 3841.

Nemocnice opustilo už 2024 vyliečených osôb. Aktuálne je chorých 1300 ľudí a v úradne nariadenej domácej karanténe sa nachádza 10.763 osôb. Vykonaných bolo už 180.152 testov na prítomnosť koronavírusu.

Najviac nakazených je aj naďalej v Budapešti (1829) a v Peštianskej župe (547), najmenej v Békešskej (11) a Hevešskej župe (13).
 
 
 

Estónsko otvorí hranice pre občanov EÚ od 1. júna

Tallinn 29. mája (TASR) - Estónsko otvorí k 1. júnu svoje hranice pre občanov krajín Európskej únie, schengenského priestoru, Británie a Severného Írska. Informovala o tom v piatok stanica ORF s odvolaním sa na štvrtkové oznámenie estónskeho premiéra Jüriho Ratasa.

Estónska vláda rozhodla, že pre ľudí prichádzajúcich z krajín s nízkym počtom nakazených novým koronavírusom tak odpadá povinnosť ísť do 14-dňovej karantény.

Pre cestujúcich z európskych krajín platí horná hranica 15 prípadov infikovaných na 100.000 obyvateľov za posledných 14 dní. Ak pôjde o cestujúcich zo štátov s vyššou než uvedenou mierou nákazy, tieto osoby budú musieť v Estónsku naďalej podstúpiť dvojtýždňovú domácu samoizoláciu.

Od júna budú môcť do tohto pobaltského štátu pricestovať občania 16 krajín schengenského priestoru bez nutnej karantény, uviedol minister zahraničných vecí Urmas Reinsalu. Zoznam krajín sa bude prehodnocovať každý týždeň, povedal pre miestny rozhlas.

Estónsko v boji proti pandémii nového koronavírusu v polovici marca uzatvorilo svoje hranice a vstup do krajiny povolilo okrem vlastných občanov len cudzincom s trvalým pobytom.

Litva, Lotyšsko a Estónsko otvorili 15. mája hranice pre občanov týchto troch krajín. Estónsko takisto od tohto dátumu otvorilo hranice aj s Fínskom.

V Estónsku evidujú doposiaľ 1851 nakazených a 66 úmrtí na ochorenie COVID-19.
 
 

Rusko zaznamenalo najvyšší denný nárast počtu obetí koronavírusu

Moskva 29. mája (TASR) - Za posledných 24 hodín podľahlo v Rusku ochoreniu COVID-19, spôsobovanému novým koronavírusom SARS-CoV-2, dokázateľne 232 osôb, čím celkový počet potvrdených obetí pandémie stúpol na 4374. Ide o doteraz najvyšší zaznamenaný denný nárast obetí pandémie v Rusku. V piatok o tom informovala agentúra Interfax.

V Rusku, ktoré je podľa údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa krajinu s tretím najvyšším počtom nakazených na svete, bolo za posledný deň potvrdených 8572 nových prípadov infekcie. Celkovo bolo v krajine zaznamenaných už 387.623 nakazených. Najviac chorých osôb pribudlo v Moskve (2332) a v Moskovskej oblasti (773).

Za ten istý čas sa v Rusku vyliečilo 8 264 ľudí, čím počet vyzdravených stúpol na 159.257. Z pacientov, u ktorých bol potvrdený COVID-19, tak vyzdravel už približne každý tretí.
 
 

Bulharsko zruší od 1. júna povinnú karanténu pre väčšinu krajín EÚ

Sofia 29. mája (TASR) - Bulharsko od 1. júna zruší povinnú 14-dňovú karanténu pre cestujúcich z väčšiny štátov EÚ. Nebude to však platiť pre krajiny s vysokým počtom nakazených novým koronavírusom, uviedol v piatok predstaviteľ zdravotníckych orgánov, píše agentúra Reuters.

"Plánujeme odvolať povinnú karanténu pre Bulharov vracajúcich sa zo zahraničia a pre cestujúcich z krajín EÚ, Srbska a Severného Macedónska," povedal novinárom hlavný hygienik Angel Kunčev. "(Karanténu) zachováme pre osem krajín EÚ, ktoré majú najvyšší počet registrovaných prípadov (nákazy) za posledné dva týždne," dodal.

Karanténa bude naďalej platiť pre Švédsko, Belgicko, Írsko, Portugalsko, Španielsko, Taliansko a Maltu, ako aj pre Veľkú Britániu, spresnil.

Plán na odvolanie dvojtýždňovej karantény navrhla bulharskej vláde pracovná skupina zameraná na boj proti koronavírusovej pandémii, povedal Kunčev. Avizované kroky ešte musí schváliť bulharský minister zdravotníctva Kiril Ananiev.

Zákaz vstupu do krajiny pre návštevníkov z krajín mimo EÚ zostane v platnosti aj naďalej.

Bulharsko uvoľnilo už väčšinu reštriktívnych opatrení, ktoré zaviedlo v marci v snahe zastaviť šírenie koronavírusu. Znovu sa otvorili vonkajšie bary a reštaurácie, kaviarne, múzeá, knižnice, divadlá, kiná, nákupné centrá aj fitness štúdiá. Obnovená bola aj medzimestská doprava v rámci krajiny.

Minulý týždeň Bulharsko odvolalo zákaz vstupu do krajiny pre občanov EÚ, avšak zaviedlo povinnú 14-dňovú karanténu. Cieľom je obnoviť turizmus pred blížiacou sa letnou sezónou v letoviskách pri Čiernom mori.

V tejto balkánskej krajine zaznamenali v piatok osem nových prípadov nákazy koronavírusom, čím sa ich celkový počet zvýšil na 2475. Ochoreniu COVID-19 podľahlo v Bulharsku 136 ľudí a 1016 sa ich vyliečilo.
 
 

India zaznamenala najvyšší nárast počtu nakazených koronavírusom

Naí Dillí 29. mája (TASR) - V Indii v piatok pribudlo za jeden deň 7466 nových prípadov ochorenia COVID-19, ktorého pôvodcom je nový koronavírus. Ide o najväčší denný nárast v krajine od začiatku pandémie, ku ktorému došlo v čase, keď indická vláda začína uvoľňovať niektoré epidemiologické opatrenia. S odvolaním sa na vyhlásenie indického ministerstva zdravotníctva o tom informovala agentúra DPA.

Počet nových prípadov COVID-19 v Indii po prvý raz presiahol 7000. Posledných sedem dní sa denný nárast potvrdených prípadov nákazy pohyboval na úrovni viac než 6000. Celkovo bolo v krajine doteraz potvrdených 165.799 prípadov tohto potenciálne smrtiaceho ochorenia.

Nový druh koronavírusu v Indii za posledný deň dokázateľne usmrtil 175 osôb, čím celkový počet obetí koronavírusovej pandémie v krajine stúpol na 4706.

Napriek pokračujúcemu rýchlemu tempu šírenia nákazy začala indická vláda pristupovať k postupnému uvoľňovaniu epidemiologických opatrení. Hoci v Indii obavy z pandémie pretrvávajú, opatrenia proti šíreniu koronavírusu ťažko doľahli na jej ekonomiku.

Po celej krajine momentálne podľa DPA prebieha hromadný presun robotníkov bez práce z miest na vidiek, čo vyvoláva obavy z toho, že koronavírus sa rozšíri do chudobných, menej urbanizovaných regiónov s veľmi nízkou úrovňou zdravotníckej starostlivosti.

India je momentálne v poradí deviatou krajinou na svete z hľadiska počtu infikovaných osôb a 13. s ohľadom na počet obetí nového druhu koronavírusu.
 
 
 

Moskva upravila počty úmrtí na COVID-19 za apríl, je ich dvojnásobne

Moskva 29. mája (TASR) - Moskovské úrady v súvislosti so zmenou metodiky významne upravili doterajšiu štatistiku obetí ochorenia COVID-19 za mesiac apríl. Podľa aktualizovanej štatistiky podľahlo novému koronavírusu za daný mesiac 1561 pacientov namiesto pôvodných 639. V piatok o tom informovala spravodajská televízia CNN.

Mesto v správe uviedlo, že počty úmrtí upravilo podľa nových pokynov a do svojich celkových údajov tak zahrnulo aj najviac diskutabilné prípady.

Úrady tak napríklad do aktualizovaných štatistík zahrnuli aj úmrtia 169 pacientov, ktorí mali negatívny výsledok testu na prítomnosť nového koronavírusu, no neskôr sa zistilo, že ochorenie bolo hlavnou príčinou ich smrti.

Oficiálny počet úmrtí na COVID-19 je v Rusku v porovnaní s inými krajinami s podobným množstvom infikovaných relatívne nízky. Kritici preto spochybňujú oficiálne metódy sčítania, ktoré umožňujú ako príčinu úmrtí pacientov s pozitívnym testom na nový koronavírus uvádzať aj napríklad nevyliečiteľné choroby.

Predstavitelia ruského hlavného mesta ale zdôrazňujú, že dokonca aj pri upravenom počte úmrtí zostáva úmrtnosť v dôsledku ochorenia COVID-19 v Moskve nižšia ako v iných porovnateľne veľkých svetových mestách, ako sú Londýn či New York.

Rozdiel medzi skutočnými a oficiálnymi počtami úmrtí v dôsledku nového koronavírusu hlásia aj niektoré ruské regióny. V Dagestane, jednej z najviac pandémiou postihnutých oblastí v Rusku, už nedávno verejne vyhlásili, že ich celkový počet obetí je oveľa vyšší, ako tvrdia federálne štatistiky.
 
 
 

Rakúsko ruší od 15. júna povinné nosenie rúšok

Viedeň 29. mája (TASR) - V Rakúsku prestane platiť od 15. júna povinnosť nosiť ochranné rúška, ktorú zaviedli v súvislosti s bojom proti šíreniu nového koronavírusu. Rakúšania ich však musia naďalej nosiť v lekárňach, na úradoch, v službách a pri podujatiach s veľkým počtom ľudí, kde nie je možné dodržať minimálne metrový odstup. Informoval o tom na piatkovej tlačovej konferencii rakúsky kancelár Sebastian Kurz, píše agentúra APA.

Povinnosť nosiť rúška odpadá v gastronómii, v obchodoch, supermarketoch aj v školách.

Rakúsko predĺžilo aj otvárací čas reštauračných zariadení - tie smú byť od budúceho týždňa otvorené do 01.00 h. Platiť prestane aj obmedzenie počtu zákazníkov pri jednom stole - doteraz mohli pri jednom stole sedieť štyria ľudia. Zachované však musia zostať rozstupy medzi jednotlivými stolmi, uviedol portál OE24.

"Tak ako počty nakazených klesajú, môžu sa znova začať zvyšovať. Nemali by sme byť preto ľahkovážni," varoval Kurz. Dodržiavanie hygienických pravidiel by malo byť na osobnej zodpovednosti ľudí, poznamenal. "Všade tam, kde je to možné, dodržiavame metrový odstup a nepodávame si ruky. A samozrejme tak ako predtým platí: hygiena, dezinfekcia, nosenie rúšok pri zhromaždeniach ľudí. Je to vhodné, hoci to už nie je povinné, ale na vlastnej zodpovednosti," zhrnul.

Rakúsko otvorilo v piatok znova hotely, penzióny a kempingy s tým, že je potrebné dodržiavať pravidlá spoločenského odstupu a hygienické opatrenia, napísala stanica ORF.

Minister zdravotníctva Rudolf Anschober uviedol, že v Rakúsku je momentálne 549 aktívnych prípadov nákazy, z toho 25 pacientov leží na oddeleniach intenzívnej starostlivosti. Varoval však, že pokles počtu nakazených ešte neznamená, že vírus je preč. Viac než dve tretiny pozitívne testovaných totiž nemali žiadne symptómy ochorenia COVID-19. Podľa slov Anschobera pandémia SARS-CoV-2, ktorá zasiahla celý svet, ešte pod kontrolou nie je.
 
 

Počet mŕtvych v Británii s pozitívnym testom na Covid-19 stúpol o 324

Londýn 29. mája (TASR) - Spojené kráľovstvo zaznamenalo za 24 hodín ďalších 324 úmrtí ľudí, ktorí mali pozitívny test na koronavírus SARS-CoV-2, čím sa ich počet do štvrtka večera zvýšil na 38.161. Informovala o tom v piatok spravodajská televízia Sky News s odvolaním sa na vyhlásenia ministerstva zdravotníctva.

Do štvrtka rána vykonali v Británii celkovo 4.043.686 testov, pričom za uplynulý deň ich bolo 131,458, z toho 2095 pozitívnych. Pozitívny výsledok testu zaznamenali v Británii u celkovo 271.222 osôb.
 
 

Mesto New York bude od 8. júna pokračovať s uvoľňovaním opatrení

New York 29. mája (TASR) - Americké mesto New York začne 8. júna s druhou fázou uvoľňovania opatrení zavedených s cieľom spomaliť šírenie koronavírusu. Oznámil to v piatok guvernér štátu New York Andrew Cuomo, ktorého citovala agentúra AFP.

Mesto New York je epicentrom pandémie koronavírusu v Spojených štátoch. Chorobe COVID-19, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2, tam podľahlo 21.500 ľudí.

"Musíme aj naďalej pozorne sledovať ohniská," napísal Cuomo na Twitteri. Dodal, že ďalšie uvoľnenie opatrení neznamená návrat k normálu, ale krok k "novému, bezpečnejšiemu normálu".

Od 8. júna by sa mal opäť povoliť maloobchodný aj veľkoobchodný predaj, spustí sa výroba aj stavebné práce.

Tento krok umožní návrat do práce okolo 400.000 zamestnancom.

Reštaurácie a bary ostanú aj naďalej zatvorené. Otvoriť by sa mali v ďalšej fáze uvoľňovania, ktorá by mala nasledovať o dva týždne neskôr.

Guvernér varoval, že v prípade opätovného vypuknutia epidémie po uvoľnení opatrení ich opäť lokálne zavedenie.

Mesto New York je posledným z desiatich regiónov štátu, ktoré vstúpi do druhej fázy uvoľňovania.

Štát New York eviduje až tretinu z celkového počtu obetí pandémie v Spojených štátoch. O život v ňom prišlo takmer 30.000 ľudí.
 
 
 
 

Vyberte región